Vad är Riso-lab?

Tanken om Riso-lab har funnits med som ett drömscenario sedan starten av vår studio, vi har velat att platsen ska vara en av skapande, kollektiv inspiration och lärande av varandra osv.

Riso-lab drivs av oss, och för att kunna trycka här blir man medlem. Medlemskapet betalas per månad och det finns två olika betalmodeller för medlemskapet (mer info nedan). Som medlem har man tillgång till vår lokal dagtid när vi är på plats, och efter en månads medlemskap har man även möjlighet att låna nyckel för att komma in på kvällar och helger.

På plats finns en risograf med tio olika färgtrummor (Svart, Gul, Flourscerande Rosa, Orange, Röd, Teal, Blå, Lila, Flat Gold och Aqua), En skärmaskin, en häft-och big kombinerad maskin, manuell häftbindare, spiralbindare samt arbetsyta, arbetsbord, övrig bokbindnings material, samt lite material för att göra analog risoprint. Platsen är avsedd för dig som vill göra trycksaker i små upplagor med konstnärligt uppsåt, alltså ej med kommersiellt uppsåt. Till dig som vill trycka stora upplagor för försäljning med mera hänvisar vi fortfarande till beställning av tryck, en tjänst som vi såklart har kvar. För fristående icke-vinstdrivande organisationer gäller andra regler, som vi återkommer till längre ned.

Hur blir en medlem?

Från och med början av september 2021 en anmäla medlemskap från oktober via vår hemsida. Tryck på knappen ”Gå med i Riso-lab”.
För att bli medlem måste alla ta ett ”körkort” på plats i lokalen. Det tar ca 1 timme, och då går vi igenom alla maskiner i verkstaden samt regler för lokalen. Du får möjlighet att testköra maskinen, men notera att körkortet är en ytterst grundläggande genomgång främst av försäkringsskäl, och alltså inte en workshop i risotryck. För att lära dig mera om övertryck, färgsepareringar etc hänvisar vi dig istället till våra workshops, som du som medlem har rabatt på. De hittar du under fliken WORKSHOPS. Där kan du se vilka tillfällen det finns att boka in sig på ett körkortstillfälle. Vi kommer också kontakta dig när du ansökt om att bli medlem, och försöka boka ett tillfälle.

När du skickar iväg din ansökan återkommer vi nästkommande vardag med beviljande till medlemskap, bokning av körkortstagning, samt betalningsuppgifter. Vid tillfället för körkortstagning så ska du även skriva på ett litet kontrakt för medlemskapet.

Hur bokar jag tid för att trycka?

Så snart du har tagit ditt körkort är det fritt fram att boka in tryckpass i lokalen (från och med öppning i oktober). Vi finns här och hjälper gärna till med småproblem och funderingar när vi har möjlighet, men vill du ha mycket hjälp är det bättre att du bokar in en privat workshop med oss, så kan vi ge dig massa mer tid och stöd.

Bokning sker via hemsidan, och vi kommer att öppna bokningen i samband med att vi inviger Riso-lab.
När du har varit medlem i över en månad har du möjlighet att boka lokalen när den står tom. 

Vad kostar det att vara medlem?

I nuläget har vi två olika betalplaner för medlemskap. Detta för att kunna anpassa oss både efter den som har stor vs liten ekonomi, samt efter den som vill trycka lite och den som vill trycka mera. Oavsett betalplan så kostar körkortet till medlemskapet 500kr(ink moms), och det betalas i samband med bokning av körkortstillfälle.

Fix-planen. Med denna plan betalar du 300kr per månad, och har möjlighet att boka 6 tim/månad. Om du överskrider de 6 timmarna betalar du 50kr/tim utöver månads kostnaden (timkostnaden gäller endast för risotryck och användandet av maskiner, att nyttja studion övrigt är kostnadsfritt med medlemskap), vid det tillfälle du bokar passet. Denna betalplan är bra för dig som vet att du vill trycka lite mera regelbundet.

Flexi-planen. Med denna plan betalar du medlemskap 50kr/månad. I flexiplanen ingår inte trycktid, utan du betalar ett timpris på 50kr/tim när du är här och trycker(timkostnaden gäller endast för risotryck och användandet av maskiner, att nyttja studion övrigt är kostnadsfritt med medlemskap). Det innebär att om du inte vill trycka särskilt ofta, så är denna plan en bra deal.

När du är här och riso-trycker tar vi ett självkostnadspris på materialet som går åt då det varierar mycket från projekt till projekt. Betalning sker i samband med avslutat pass.

10kr/master 15kr/50st prints

Papperskostnader från 1-5kr beroende på vikt och kvalité. Papper ska alltid finnas på plats till små projekt, vill du ha jättemycket papper kan du beställa direkt via oss. Vi kommer också ha en önskelista på papper, så är det tillräckligt många som önskar ett visst papper beställer vi det.

Vad ingår?

Att använda lokalen för att skissa på trycksaker, binda zines, göra kollage till analogt risoprint är helt kostnadsfritt med i medlemskapet, timkostnaden beräknas från det att du börjar trycka eller använda maskiner. Detta är för att vi vill främja att folk kommer hit och pysslar och att det blir en levande plats, men också att det finns plats för många fler som nyttjar bord än vad det finns plats för att trycka. Vi ansvarar för att det finns material för dig och det finns även möjlighet till att önska material till olika bindtekniker etc.

Vi kommer släppa ett gäng workshops i oktober, men det går också att boka privata workshops med oss om du känner att du vill ha lite mer kunskap om hur du trycker. Alla workshops har du som medlem rabatt på.

På plats finns också yta, mobila bord som du kan ställa hur du vill, en förvaringsyta så att du kan lämna pågående projekt här i mån av plats, torkplats för papper, men också trevliga ting såsom ljusbord, skissmaterial, vinylspelare och skivor etc.

Kan jag trycka hur mycket som helst?

Eftersom att vi vill att den här platsen ska vara tillgänglig till så många som möjligt, så finns det en begränsning i att vi bara har en risograf. Sedan finns det också en aspekt av att vi helst vill främja små gör det själv-projekt. Vill du trycka en jättestor upplaga hänvisar vi istället till beställning av tryck från oss, en tjänst som vi har kvar tills vidare. Vi testar oss fram med efterfråga osv men i nuläget är de begränsningar som vi har följande:

Varje medlem får trycka max 50st ex av en upplaga bild, zine eller övrig trycksak, och det gäller löpande. Alltså är det inte möjligt att trycka 50ex av en bild ena månaden och sedan 50 ex till nästa månad. När en bild/fanzine/övrig trycksak har tryckts upp till 50 ex under medlemskapet är det ej möjligt att göra flera upplagor igen. Det är däremot möjligt att beställa tryck av det motivet.

Om man trycker fler än ett tryck/fanzine/övrigt trycksak per månad är maxantalet 100st/månad, oavsett hur många olika trycksaker du gör. Som exempel, om jag vill göra tio olika tryck en månad, kan jag inte göra mer än tio stycken av varje tryck. När det gått en månad kan jag såklart göra tio till andra tryck, och tio av varje.

Undantaget
Om du trycker något som ska marknadsföra eller försäljas till förmån av ett icke vinstdrivande organisation, gäller inte dessa regler. Om detta är fallet, ber vi dig att höra av oss till oss och berätta om projektet, vi beviljar stortryck utifrån mån av plats, samt syfte med organisation. Underförstått ger vi inget undantag till organisationer som har rasistiska, sexistiska, högerpolitiska, homofobiska syften, och vi förbehåller oss rätten att främja de organisationer som vi själva vill stötta.

Stäng meny